čtvrtek 6. září 2007

Vaření!!!

Dnes jsme měli připravenou navečer příjemnou aktivitu od Friend clubu:) Kurz vaření korejských jídel.
Učili jsme se 3 jídla:
  • Topoki - jídlo připravené ze speciální čili omáčky, válečků vyrobených z rýže, pórku a jakési ryby, kterou nejsem schpen popsat:)
  • Kimčigan - palačinky z Kimči - totálně ostré
  • Kimpab - vyrobeno z Kim (něco jako slisované mořské řasy, fakt dobré), v tom rýže a různé druhy zeleniny. Dle mého názoru nejlepší jídlo v Korei. Je to velice podobné jako Suši, pouze s tím rozdílem, že v Suši je maso. Vážně lahůdka:)
Vaření probíhalo v jedné velké učebně, kde bylo připraveno 6 velkých stolů, na kterých se připravovaly pokrmy. U každého stolu bylo několik zahraničních studentů a několik korejských, kteří vše vysvětlovali a ukazovali. Všichni se pořád nějak promíchávali a mohli si vyzkoušet vaření všech jídel. Samozřejmě jsme mohli i všechny jídla ochutnat, což byla asi ta nejlepší část celého kurzu:D
Zajímavé je ale to, že o tento kurz měli zájem především kluci a holek bylo naprosté minimum (tuším, že jen 3 (tím myslím výměnné studenty)).
Každopádně skvělý zážitek. Dobře je vše vidět na fotkách, ale nejlepší je korejské jídlo ochutnat.......nejlíp přímo v Korei:)
Samozřejmě jídlo je nutné něčím spláchnout, tak jsme se vydali do hospůdky:) V průběhu jsme oslavili dvoje narozeniny, vypili hafo moc piva, nespočetně panáků Soju a snědli snad tuny popkornu.
To je velice zajímavá věc. Ve všech restauracích, hospodách, klubech či barech je vždy na každém stole miska s popcornem nebo takovými jakýsimi krekry a postupně se pořád dodávají a jsou zdarma. Je to bez jakékoliv chuti (podobně jako třeba jedlý papír), ale všichni to milují a pořád to do sebe cpou. Nedávno jsem to viděl i v obchodě. Obrovský pytel (cca 5 kg) stojí jen asi 20Kč. Asi si to někdy koupím:D
Jelikož jsem byl dnes celý den v Soulu (šel jsem do Hard Rock Café), tak jsem z hospody odešel "dřív". Teď dopisuji článek a je čtvrt na 3 v noci:D

Fotky z vaření jsou ZDE.
Fotky z hospůdky ZDE.
Videa ZDE.

6 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Náhodou jsou tteokpokki a kimbpap moje nejoblíbenější jídla. "jakási ryba, kterou nejsem schopen popsat" se jmenuje odeng a anglicky se překládá jako fish cake, a český slovník na mě zrovna vyplivnul slovo "rybí karbenátek" :) odeng si můžeš koupit u stánků i samotný, jsou ty ty špejle ponořené v hrnci s rybím vývarem, který k tomu korejci z kelímku usrkávájí. Ach jo, úplně jsem dostal hlad. A to jsem se ještě nedostal ke kimbapu - maso se v něm používá, a to jednak odeng, ale i krabí tyčinky surimi a speciální kimbap šunka (už je nakrájená na tenké proužky). Oboje mám tak rád, že jsem se je naučil uvařit...

Jestli už sis zvyknul na pálivé, zkus třeba cheyeukbeokkeum.

jakudo řekl(a)...

Na pálivé jsem si už zvykl absolutně:) Určitě to jídlo zkusím...

Kolosální žrout řekl(a)...

Škoda, že v Praze jsou ta autentická korejská jídla tak drahá... Časem bych si je chtěl kuchtit doma, ingredience třeba na kimchi či kimbab tu jsou k dostání. Jinak fotky zejména z vaření skvělé - pěkně se mi sbíhají sliny :)

jakudo řekl(a)...

Fakt se dají ty ingredience v Praze senat? Kde? Rád bych to našim uvařil až se vrátím domů:)

Kolosální žrout řekl(a)...

Nad Náměstím Míru, zhruba v polovině Korunní ulice na levé straně, když jdeš nahoru, je malý asijský obchůdek. Majitelé jsou myslím Korejci. Mají tam spoustu výrobků z Koreje: chipsy, nudle, omáčky, ingredience na přípravu různých jídel, Chamisul soju (třetinková láhev za 90 Kč, v restauraci Korea House stojí 360 Kč), saké, rýžová vína... Zkusil jsem třeba nakládané larvy, ale nebylo to moc dobré :) Mají toho tam opravdu dost.

jakudo řekl(a)...

No tak to si mě hodně potěšil:) Alespoň nebudu muset všechno kupovat tady a táhnout se s tím přes celý svět:)