pátek 31. srpna 2007

Jižní Korea - základní informace


Rozhodl jsem se přiblížit Jižní Koreu několika fakty.
Obrázek v levo je jihokorejská vlajka a na pravo znak Korei. Oficiální název je Korejská Republika. Hlavním městem je Soul, který se se svýmy cca 20 000 000 obyvatel řadí na 2. místo v měřítku největších měst na světě (to je hodně diskutabilní a velice záleží na tom, co vše se do Soulu počíta, zda jen centrum nebo i přilehlé a okrajové části města). Celkový počet obyvatel v Jižní Koreji je asi 48,5 milionu. Rozlouha je asi 98 000 km² (pro srovnání Česká Republika má 78 000 km²).
Úředním jazykem je Korejština, ale většina obyvatel (převážně mladých) umí anglicky (jen se bojí mluvit).
Náboženské rozložení Jižní Korei je:
  • bez náboženské příslušnosti 46 %
  • křesťané 26 %
  • buddhisté 26 %
  • konfuciáni 1 %
  • ostatní 1 %
Prezidentem státu, který jako takový vznikl 15.srpna 1945, kdy Korea získala nezávislost na Japonsku, je No Mu-hjon.
Měnou v Korejské Republice je "jihokorejský won". Kurz je cca 2,16Kč = 100Won
Korea se nachází na korejském poloostrově, který leží mezi Čínou a Japonskem. Tím spadá do časového pásma UTC+9 (Coordinated Universal Time, koordinovaný světový čas). Posun oproti ČR je momentálně 7 hodin, ale přes zimu zde bude o 8 hodin víc než v ČR. Je to dáno tím, že Korea nemá letní čas.

Více informací najdete v internetové encyklopedii Wikipedia. Odkaz je ZDE.

Postupně budu dodávat nějaké další informace, vždy zaměřené na nějaké téma (jídlo, doprava, chování, kulturní rozdíly, atd...). Všechny tyto zajímavosti budou pod každým textem označeny (krom Jižní Korea) výrazem "zajímavost". Pokud na tento výraz kliknete, zobrazí se všechny články označené tímto výrazem.

Žádné komentáře: