neděle 30. března 2008

Češi v Praze

Je to tady. Slučka Čechů v Jižní Korei. Ano, přesně tak, slučka Čechů. V Jižní Korei je oficiálně cca 35 čechů a z toho se nám podařilo setkat se v deseti lidech, což si myslím, že není vůbec špatné. První naší zastávkou byla hospůdka Prague Castel, kterou postavil jeden Korejec, jako zmenšený model pražského orloje. Dokonce si pořídil i licenci a českého sládka na vaření piva. Bohužel sládka jsme nezastihli. Já jsem musel vyzkoušet nějaké jídlo. Za prvé jsem měl docela hlad a za druhé se prostě musí v české restauraci jídlo zkusit. Zkusil jsem napodobeninu vepřa, knedla zela. Sice to bylo bez knedla, ale maso, zelí a zelenina taky nebylo špatné.
Nicméně hospdka je pro nás obyčejné studenty trošku dražší, tak nezbývalo nic jiného, než se přesunout do nějaké běžnější. Tam jsme zůstali celkem hodně dlouho. Situace byla pěkně dlouho pořád "stejná" (a výborná), protože se pilo pivo. Nevím už proč, ale někdo z ničeho nic objednal lahev Soju a v ten moment se vše tak nějak okamžitě změnilo. Nečekal jsem kolik toho to Soju může udělat:D
Cesta domů byla velice zajímavá. Jelikož poslední metro jede okolo půlnoci a my jsme odcházeli až po jedné hodině raní (na kolejích jsme dostali propustku do 2, což jsme stejně nestihli:P), museli jsme jet taxikem. Nikdy jsem nečekal kolik legrace se dá užív taxíku:D
Každopádně to byla akce, která si zaslouží 10 bodů z 10:)
A kdo že se tu sešel?:
  • Marie Burianová - FF UK /Sungkyunkwan university
  • Míra Řehoř - ČVUT Fel / Seoul National University of Technology
  • Martin Vlnas - Masarykova univerzita /Sungkyunkwan university
  • Marek Balas - Masarykova Universita /Sungkyunkwan university
  • Lucka - Markova přítelkyně
  • Honza Gřündel - ČVUT Fel / Seoul National University of Technology
  • Petr Talanda - Yonsei University
  • Helena - Petrova žena
  • Michal Utíkal - Pai Chai university
Všechny fotky ZDE.


pátek 28. března 2008

Družíme se s Asií:)

Jak pořád a nepřetržitě zjišťuji, Asiati jsou děsně družní. Dneska jsem po škole tak nějak dorazil domů a spolubydla (z Číny) mi jen tak suše oznámil, že za hodinu se vyráží do hospody. No, jelikož je pátek a mě se nechtělo být samotnému na pokoji, tak proč ne:)
Kromě jejich oblíbeného družení mě zase jako vždy překvapila jejich neschopnost jakékoliv organizce:D Nejenže jsme asi půl hodiny stáli před kolejema a pořád na někoho čekali, pak další půlhodiny stáli před knihovnou a čekali na další lidi, ale pak asi další půlhodiny hledali hospůdku, kam by se dalo sednout... Naštěstí jsme jednu příjemnou našli.
Jako vždy, když se Asiati někde baví, tak objednali hafo moc jídla (vesměs samé možské potvory a jeden talíř s něčím, co je mezčlánek mezi hranolkami a kroketami). Nicméně jsem většinu jako vždy ochutnal. Někdy jsem byl překvapen mile, někdy velice nemile, ale to k tomu ochutnávání už tak nějak patří.
Dnes se nás sešlo docela hodně. Bylo nás asi 15, z čehož byli 3 Taiwanci, 2 Číňani, 1 Čech a zbytek Korejci. Byla to jako vžy skvělá asijská párty, která se perfektně vyvedla až do konce. Během našeho hodování jsme zjistili, že 2 servírky byly z Číny (před nimi jsme docela zamachroval s Čínským pozdravem NiHao a poděkováním ŠieŠie) a tak jsme to naše poznání museli hned zapít (já teda dnes nepil vůbec, protože jsme na to nějak neměl chuť (a Soju mi navíc pořád nechutná), jídlo bylo pro mě mnohem důležitější, jelikož jsme nějak zapoměl na večeři).
A jak to tady už na univerzitě bývá, museli jsme o půlnoci být na kolejích, jinak by jsme se dovnitř nedostali...

Fotky ZDE.

pondělí 24. března 2008

Vesele Velikonoce

Tak uz mam podvecer a niceho jsem se nedockal... V Jizni Korei se proste Velikonoce neslavi. Jedine, co me Velikonoce mohlo velice moc vzdalene pripomenout nebyl volny den, nebyly pomlazky ani ni podobneho, ale jedno varene vajicko na pokrmu zvane Bibimbab...

Vsem do Cech preji
VESELE VELIKONOCE

pátek 21. března 2008

Pokojová Pizza párty

Jelikož jsem dokázal svému spolubydlícímu nainstalovat na jeho počítač antivirus, stal jsem se pro něho počítačovým bohem:D Na oplátku mi chtěl koupit pizzu. A proč vlastně ne, mám ji rád a večer se docela hodí. Ale nečekal jsem, že z pizzerie přijede s několika pizzami a spoustou kamarádů:) Musím uznat, že jsem chápal, jak se cítí menšina. Samý Asiat a všichni se bavili (Korejsky nebo Čínsky) a já jim vůbec nerozuměl....i když jsem se samozřejmě tvářil, že vím o co de;) ..naštěstí zvládali obstojně i Angličtinu;)
Musím uznat, že to bylo fakt příjemné posezení, i když trošku nelegální, protože holky na chlapecké buňce...hmmm, nemožné;)
Co považuji za úspěch? Číňany a Taiwance zdravím Čínsky, a oni mě zdraví na oplátku hezkým českým "Čau":)

Fotky ZDE.

sobota 15. března 2008

Everland - zábavní park s nejstmější horskou dráhou

Sice jsem už v tomto zábavním parku jednou byl, ale jelikož jsem byl dnes mou Anglickou spojkou Márem (TADY je jeho blog, zdravím Máro;)) upozorněn na článek o tom, že se v tomto parku v pátek otevřela nová drřevěná horská dráha s nejstmějším sklonem. Ten činí 77° a tím překonal horskou dráhu „Eltro“ v parku Six Flags Great Adventure v New Jersy/USA.
Drobné informace o dráze:
  • Délka: 1641 m
  • Výška: 55,7 m
  • Nejvyžší rychlost: 106 km/h
  • Nejvetší sklon: 77°
Jméno dráha dostala po sponzorovi - jedním z největších mobilních operátorů v Jižní Korei, T World.

Hned jak se v Korei udělá hezčí počasí, tak se tam vydám, pořídím fotky a když to půjde, tak i video (přímo z atrakce). Na tomhle se prostě svést musím.

středa 5. března 2008

SNUT, aneb vše tu začíná

Seoul National University of Technology - další místo, kde se nějakou tu dobu zdržím.
Je to univerzita, kterou naleznete v severovýchodní části Soulu. Univerzita je o něco menší než naše ČVUT, ale oproti nám má naprosté minimum zahraničních studentů. Zatímco v Čechách máme stovky zahraničních studentů každý rok (semestr), tady je nás cca 10, z toho pouze 4 jako výměnní studenti (Já, Míra, Honza a Honza, takže všichni Češi). Trošku mě mrzí, že nás tu je tak poskromnu, protože na Ajou nás bylo 90 a stálo to fakt za to.
I když na druhou stranu hned na první akci, kterou jsme měli v pondělí to vůbec nebylo k zahození. Možná právě naopak, jak nás nebylo tolik, jen pár zahraňáků a pár Korejců, tak to bylo takové příjemné;)
Poté, co jsme během dne vyřídili všelijaké formality jako zápis předmětů, prohlídka areálu a podobně, tak nás vedení mezinárodní kanceláře pozvalo na večeři. Kousek od campusu je restaurace, kde se jí Sangapsa (výborné maso grilované na takovém speciálním rožni s přílohou všeho možného (v každé restauraci trošku jiné)). Po nějakém prvním ostýchavém seznámení se všemi (což nám Čechům nedělalo vůbec žádné problémy a po pár panácích, které jsme do ostatních nalili se i oni začali rychle a v pohodě bavit) proběhla malá oslava Mírových narozenin (málem nám ani neřekl, že měl narozeniny). Nakonec se začali hrát picí hry (těch jsem se teda moc neúčastnil...). Vydrželi jsme tam celkem dlouho, ale fakt, že ve 12 zavírají koleje (ano přesně tak, ve 12 se zavřou koleje a kdo tam není, tak má smůlu. Čeští vysokoškoláci, važte si možností, co doma máte) nás donutil odejít dřív, než by jsme asi běžně odešli. Na kolejích mě už čekali spolubydlové s tím, že když už jsme tam konečně všichni (i se mnou 6 lidí na 3pokojové buňce), tak se musíme napít. Bohužel donesli pivo, které fakt nemůžu pít. Ale naštěstí připravený Kuba z Moravy vytáhl z mrazáku pravó moravskó Slivovičku a tak jsem si s nimi připil na seznámení. Chvilku jsem měl strach, že jsem je otrávil, protože se půlka rozkašlala jak v ústavu, kam dávají tuberáky a druhá půlka zrudla, jak kdybych je vařil hodinu ve vroucí vodě:) Nakonec se ale vzpamatovali, nalili si svoje pivo, snědli jsme nějaké to kuřectvo a byli v pohodě.
Jsem zvědav, jak se to bude vyvíjet tady v Soulu dál... Zdravím do Čech!




Všechny fotky ZDE.

sobota 1. března 2008

Seoule těš se, Kuba přijíždí!!!

Tak a je to tady. Minulý týden jsem se začal stěhovat. Všechno začalo tak jako když jsme přijeli s Míšou poprvé do Korei. Minulý pátek jsem se musel odstěhovat z kolejí v Ajou University, ale na koleje v Seoul National University of Technology jsem se mohl přestěhovat až dnes. Takže co s tím týdnem mezi tím?! Ubytoval jsem se na hotel. A to přesně na ten samý, kde jsme s Míšou byli ubytovaní, než jsme se mohli nastěhovat na Ajou koleje. Po týdnu stráveném v tomto malém a krásném hotýlku v centru Suwonu jsem se konečně přestěhoval na novou kolej. A musím uznat, že je velice pěkná. Nová budova dostavěná teprve loni, takže vše je velice kásné a moderní:)

Tak to je to něco málo, co vlastním v Korei...


Tak takto vypadá mé nové bydlení. Buňka se 3 pokoji po 2 lidech se společným obyváčkem, koupelnou a záchodem.

Všechny fotky najdete ZDE.