pondělí 7. ledna 2008

Thaisko - Ko Phi Phi a potápění



6:30 - budíček!
Proč? Jdeme se potápět. Přesně tak. Jsme v Thaisku, v místě, kde je jedno z nejkrásnějších potápění, tak to přeci nesmíme vynechat:) Náhodou jsme našli na ostrově společnost, ve které pracuje i česká instruktorka, takže celá domluva byla o to jednodužší.
Potápět jsem se šel já, jakožto člověk s licencí a Míša, která licenci nemá. Jelikož jsem se už hodně dlouho nepotápěl, rozhodl jsem se, vzít si potápění se yopakováním některých znalostí, které už bych měl mít. To spočívalo v tom, že jsem udělal asi 30ti otázkový test a ve vodě několik cvičení (pro potápěče - vyčištění masky, její sundání a znovu nandání, najití inflátoru, dýchání ze záložního inflátoru partnera a neutrální polohu cca 0,5m nade dnem). Po splnění všech ykoušek jsem měl možnost se potápět "sám", tím myslím bez držení instruktora.
Míša měla den před potápěním sezení, kde jí byly vysvětleny základy a jak bude vše probíhat. Ve vodě také měla nějaké cvičení (vyčištění masky a najití inflátoru). Vše ostatní pak kontroloval instruktor (vytlak, směr plavání apod.), který Míšu celou dobu držel.
Lodí jsme vyjeli k několika malinkatým ostrůvkům, které jsou neobzdlené a jsou poblíž Ko Phi Phi, kam se jezdí potápět všechny potapěčské společnosti na ostrově. Ponory jsme absolvovali 2. Jeden před obědem (max hlobka cca 15m) a druhý po obědě (max cca 18 - 20 m). Míša mohla jít pouze do hloubky ne větší než tuším 12m, já mohl níž.
Ve vodě jsme viděli tak strašně moc, protože viditelnost byla naprosto obrovská a živočichů mraky:). Samozřejmě jsem všechno nafotil, protože jsem si zapůjčil foťák do vody:) Jediné, co jsme neviděli je žralok. Občas prý bývá vidět. Ale za to jsme viděli nekolik obrovských mořských želv:)



Všechny fotky ZDE. Je jich docela hodně, ale nevěděl jsem, jak je roztřídit, jelikož jsou to moje první fotky z pod vody

Info pro potápěče. Je hodně možností jak a kde se dá potápět. Společností pro potápění je moc a všechny mají téměř totožné ceny.
Ty se pohybují cca od 3200 Bathů (cca 2100 Kč) pro lidi bez licence a pak jdou ceny postupně níž až na cca 1800 Bathů (cca 1200 Kč) pro potápěče s licencí. Veškeré kurzy zahrnují půjčení výstroje, dopravu a jídlo na lodi. Ponory mohou být okolo korálů do cca 20 m, dále nabízí i vrakové a jeskynní potápění a když jsem se ptal na maximální hloubku, kam se chodí potápět, tak mi bylo řečeno 60m (ale to nevim kde a nevim, co tam je:)).

Všem doporučuji:)

4 komentáře:

panMara řekl(a)...

Zajímalo by mě, jestli clovek s licenci (jako Ty) muze ucit potapet clovek bez licence (jako Ja)..bo by bylo very interesting nahlednout do "jineho sveta",ze? Jedna vec me ale fakt zajima: Kdyz jses v takove 20ti metrove hloubce a jses tam sam...jen ty a fotak...a najednou uvidis "hruzne" vypadajiciho zivocicha, dostavas pocit uzkosti?

Anonymní řekl(a)...

TAK TO JE DOKONALY...verim že jsi si to moc a moc užil:-)...já se tu mořím s betonem;) a TY ses mazlil se želvama;)....

jakudo řekl(a)...

to Mara: No naucit te neco muzu, ale nejsem licencovany instruktor... Kazdopadne to musis zkusit, protoze to je neco naprosto neskutecne vynikajiciho...:)
Pocit uzkosti..hmmm, zajimava to psychologicka otazka...jelikoz jsem videl more pod vodou poprve a nebylo tam nic, co by me mohlo sezrat, tak jsem pocit uzkosti asi snad nedostal:)

jakudo řekl(a)...

to Zdenda: jj, uzil jsem si to poradne:) i se zelvami:D betony Ti nezavidim, ale zas na druhou stranu, az prijedu domu, tak Ty budes Bc a ja porad nic....;)