úterý 12. června 2007

Kurz hydrologie a pedologie na Berounce, Srbsko

Tento semestr si všichni životkáři a vodaři museli zapsat povinný 2-kreditový předmět "Výuka v terénu".
Takže se tak stalo a celý tento týden probíhají tyto dvoudenní kurzy. Můj kurz trval od pondělí do neděle a to v pořadí 1. hydrologie, 2. pedologie.
Jelikož se pár jedincům nechtělo cestovat brzy ráno vlakem, do kempu blízko prostor, kde se měřilo, jsme dorazili už v neděli večer. Kemp sice nic extra, ale postačil;) Samozřejmě se asi do půlnoci (nebo snad ještě dýl?) kecalo u přilehlé hospody.
V pondělí ráno jsme byli probuzeni (tedy alespoň já a Janča) nádherným zvukem padající masy kameniva z lomu, který byl cca 200m od nás. Nevím proč, ale začali pracovat velice časně - v 6 hodin ráno. A tak nám začala hydrologie. Abych pravdu řekl, byl jsem docela zklamán přístupem lidí z katedry. Přišel mě značně odměřený...snad až přespříliš.
No ale každopádně měření samotné nám žádné větší problémy nedělalo. Snad jen měření plováky. Nechápu, že pro hydrology, kteří na nás dohlížely nebylo pochopitelné, že v hloubce vody po kotníky, kde roste hustá řasa není možné aby plavala petlahev naplněná pískem. Ale budiž...večer jsme všichni úspěšně odevzdali své protokoly.
Poté následoval zasloužený odpočinek, protože strávit celý den na slunku je více než nepříjemné. Večer padl návr, že si opečeme špekáčky (ten návrh se ujal, ale zajímavé bylo, že ho vznesla Martina, která nakoupila špekáčky, které vůbec nemá ráda a když je pak opékala, tak z nich vydolovala všechen špek (což je jejich značná část - špekáček) a pak ani jeden stejně nesnědla). Musím uznat, že o zábavu nebyla nouze... Bílé víno, červené víno, pivo a slivovice udělali své:D
Poslední studenti šli spát okolo půl 3 ráno;)
V úterý následovala pedologie. Naprostá změna. 4 měření, která trvala cca od 10 dopoledne do 2 odpoledne, ale vážně to stálo za to. U každého měření jsme dostali výklad o tom co měříme, jak to máme měřit a proč se to měří, všechno jsme si vyzkoušeli a v ničem nebyl problém:)
Odpoledne jsme v místní hospodě zpracovali krátkou zprávu a všichni jsme dostali vytoužený zápočet:)
Už nezbývalo nic jiného než se zbalit a v klidu odjet domů či na koleje...

...se učit na další zkoušky:D

Pár fotek najdeš TADY

Žádné komentáře: